Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото класно училище в България е в град Елена

Историкът Иван Стойков
Снимка: Здравка Маслянкова

Всяка година училищата, които остават "глухи" за празничното "Върви, народе, възродени“ се увеличават. Причината е прозаична – школата са затворени, защото няма деца. Голяма част от сградите остават пусти, оставени на произвола на съдбата. Рушат се и биват плячкосвани от крадци. Други, вече бивши школски сгради, са превърнати в частни имения, старчески домове, хосписи или производствени бази.

Във възрожденска Елена преди близо два века местните чорбаджии развързват кесиите си, за да бъде създадено първото класно училище в България – Даскалоливницата.

Еленските еснафи и чорбаджии били будни хора, осъзнаващи нуждата от образование и по-висока култура, най-малкото като задължително условие, за да бъдат кесиите им по-пълни от търговията им по Европата. Така те откликват на съгражданина си Иван Момчилов, за да бъде построено през 1843 година в Елена първото класно училище в България, разказва местният историк Иван Стойков:

Когато Момчилов се връща от чужбина, той вижда, че няма училище, че няма подготвени кадри. Събира чорбаджиите и им казва: "Дайте да направим училище". Те се съгласяват, развързват кесиите и за една година е построена сградата, за да я видим в този си вид, в който е в момента.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна