Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Чуков: Големият диалог ще бъде между САЩ, Русия и Китай, а Европа ще остане в периферията

Иво Инджов: Климатичните промени ще бъдат голям тест за Доналд Тръмп

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът излиза от една формула, от една геополитическа мозайка от времето на Барак Обама и неговите предшественици. Особено в края на мандата на Обама САЩ приличаха ужасно много на Съветския съюз, преди да се разпадне. Сега Доналд Тръмп разчупва тази система. И затова Европа е шокирана. Защото тя живееше дълго време под един хубав похлупак, под който големите проблеми ги решаваше някой друг. Тази позиция защити в интервю за предаването "12+3" геополитическият анализатор Боян Чуков:

До края на мандата на Барак Обама координатната система, която реализираше геополитическата стратегия на САЩ, нейният образец, беше в Германия. Германия беше най-близо до тези управляващи кръгове в САЩ, които следваха политиката на Хилари Клинтън и на Барак Обама. Сега, с идването на Доналд Тръмп, координатната система става друга и затова големият конфликт е между Тръмп и Меркел. Прогнозите, че Франция, с избирането на Макрон, ще усили френско-немския мотор на ЕС, поне първите признаци за мен показват, че това не е така. В този план живеем в един период, в който елитите в Европа ще трябва да се пренастроят.

Проблемът е, че Тръмп се сблъсква с онези властови кръгове във Вашингтон и в Европа, чийто бизнес беше руската заплаха. В никакъв случай той не изкарва на преден план руската заплаха като основна заплаха за националната сигурност на САЩ. Макар и плавно, с времето, диалогът между САЩ и Русия ще се динамизира и затова Европа страда. Защото тя ще остане в периферията. Големите диалози ще бъдат между САЩ, Русия и Китай.

Рейтингът на Доналд Тръмп се вдигна до 47-48 % след неговата външнополитическа обиколка, отбеляза още анализаторът.

Вече има ясни разграничителни линии, които бяха начертани още по време на предизборната кампания на Тръмп, а сега вече се очертаха. Все още обаче сме далеч от разпадане на НАТО и надали ще се стигне до разпадане. Пресилени са сравненията за Тръмп като Горбачов. Така смята Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет. Като основни противоречия в отношенията между САЩ и Европа той визира тези по отношение на колективната отбрана на НАТО, бежанската политика и климатичните промени.

Запитан дали вътрешнополитическото противопоставяне в САЩ ще затихне, Инджов подчерта:

Докато няма промяна в съотношението на силите в неговия лагер - в Републиканската партия, Тръмп по-скоро ще контролира положението с периодично избухващи и затихващи скандали. Неговият стил на управление е такъв, че той по природа ще генерира скандали. 

В областта на реториката е възможно подобряване на отношенията между двете големи сили САЩ и Русия, но оттегляне на американците от санкциите скоро няма да има, Тръмп потвърди санкциите и не рискува, допълни Инджов. Той призова бъдещето на Тръмп да не се обвързва само с отношенията с Русия, а да се анализира и от гледна точка на отношенията с Китай. 

Климатичните промени ще бъдат голям тест и голямо изпитание, за да оценяваме по-нататък Тръмп в международен план, посочи Инджов.

Двете мнения в детайли чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна