Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ива Петкова за профилактиката на мързеливо око при децата

Професор Ива Петкова
Снимка: Евелина Стоянова

Над 80 процента от децата в първи и втори клас не са имали профилактичен преглед на очите. Това води до късно откриване на така нареченото "мързеливо око", което след определена възраст не може да бъде лекувано. Затова офталмолозите у нас настояват да бъдат включени профилактичните прегледи на деца от специалист в Наредба за профилактичните прегледи на Министерството на здравеопазването.

Мързеливото око е трудно да бъде открито от личния лекар. Това обясни в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" професор Ива Петкова, национален консултант по очни болести:

Там се искат специализирани изследвания, иска се опит. Даже не всички офталмолози се занимават с това. Нашата много голяма цел и желание е тези прегледи при специалисти за децата между 3 и 5 години, когато те вече могат да отговорят добре по време на прегледа, да бъдат върнати отново при специалистите. Това, което сега се прави, е те да бъдат вменени на личния лекар, на една определена възраст – 3, 4, 5 години и след това в предучилищната, но точно по този начин мързеливото око се изпуска.

Цялото интервю с проф. Ива Петкова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна