Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама ще са заместниците на Лиляна Павлова, които ще работят за европредседателството

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС
70 души ще работят в Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Правителството одобри устройствения правилник на ведомството. Двама ще са заместниците на ресорния министър Лиляна Павлова. Единият ще отговаря за сигурността.

Предвид повишените нива на сигурността ще имаме нужда от координация на мерките, свързани със сигурността. Вторият заместник-министър ще има също специален мандат. Той ще представлява България в Европейския парламент.

Павлова отчете, че има забавяне на ремонта на НДК, където ще са основните срещи по време на европредседателството.

Най-важната обществена поръчка за нас е т.нар. "акредитационна система", в която да влязат като база данни всички тези над 20 000 души. Кой кога и как пристига. Имаме подадени четири оферти. За момента успяваме да се вместим в тригодишния бюджет, утвърден за председателството. Ще се стараем в максимална степен да се вместим в него.

Очаква се днес на среща в София Естония, България и Австрия да одобрят приоритетите на европредседателството на триото, което започва от 1 юли, обясни Павлова.

Приоритет номер едно е заетост, растеж, икономическо развитие. Вторият приоритет е свързан със сигурност и миграция. България поставя тук своя специален фокус - това е визията към Западните Балкани.

Приоритет за България ще бъдат конкурентноспособност, кохезия, култура.

В края на юни премиерите на трите държави ще подпишат приоритетите на председателството на триото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна