Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поляците инвестират в памет за събитията от Втората световна война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес поляците инвестират в памет за събитията от Втората световна война: строят и ремонтират музеи, организират дискусии, водят разследвания, защото са убедени, че ужасът от събитията преди повече от 70 години никога не бива да се повтаря, че никой няма право да отнема по толкова жесток начин човешкия живот, че агресията и антисемитизмът, омразата са много опасни - особено в днешния свят.

Колкото и спорове да има за броя на загиналите във Втората световна война, едно е сигурно - милиони невинни хора: жени, деца и мъже губят живота си в лагерите на смъртта на Третия Райх.

До 1972 година Варшава се възстановява след войната. Днес е модерен европейски град с население малко над милион и 700 хиляди души.

Ева Юнчик-Жомецка е един от инициаторите за построяването на Музея за история на полските евреи "Полин“ и е председател на фондация "Ян Карски“. Ева Жомецка посвещава повече от две десетилетия на каузата Холокост:

През 1980 година, когато бе обявено военно положение в Полша, аз емигрирах в САЩ и там останах за 11 години. Това беше много важно за мен, защото там се запознах с темата Холокост, запознах се с хора, преживели Холокост, както и с т.нар. "праведници на света“. Всички те бяха от Полша. След като се върнах в Полша, се ангажирах с изграждането на Музея за история на полските евреи "Полин“. Изграждането му продължи двайсет години. Важно е да се подчертае, че музеят е изграден с публично-частно партньорство. Независимо от това коя партия в даден момент беше на власт, кой президент управляваше Полша, всички те подкрепяха идеята за построяването на този музей.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Спас Крайнин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна