Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Харалампиев: Над 22 500 молби за българско гражданство подадени само за 2016-а

| обновено на 02.06.17 в 15:43
Снимка: БГНЕС

Над 30 години съм отделил на работа с българи зад граница. Това сподели в предаването "Хоризонт за вас" новият председател на Държавната агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев.

От доста години се занимавам с темата, а и потекло ми са българи, които са бежанци от Беломорска и Вардарска Македония. Имам много роднини в тези краища, така че темата въобще не ми е чужда, посочи Харалампиев, както и обясни, че е бил поканен да заеме поста от Обединените патриоти и по-точно от ресорният вицепремиер, който отговаря за съответния ресор, а именно Валери Симеонов.

Категорично, ясно и безспорно трябва да бъде доказан българският произход на лицето, което кандидатства
, подчерта новият председател на Агенцията по повод издаването на документи, както и при подбора на доказателства за българин в рода.

Когато се касае за представители на традиционните български общности - българите в Македония, в Западните покрайнини, в Бесарабия - това са региони, в които от столетия, а в други от хилядолетия, живеят българи, 
обясни Харалампиев, който беше категоричен, че:

Доказването на българския произход не може да става единствено и само с документ, издаден от съответната държава. Примерно в Гърция, Македония и Сърбия целенасочено са били унищожавани векове наред всички документи, които са били и на Българската екзархия или въобще свързани с българската държава и ето там никъде никога не е писано "българи" или "българин", с изключение на "Българската екзархия".

Минимум в 80% от случаите хората, които са в Македония и в Западните покрайнини и които кандидатстват за българско гражданство, имат роднини в България, добави Харалампиев, който сподели и един нерядко срещан в работата на Агенцията парадокс, а именно:

Има случаи, в които децата, чиито предци са българи, получават българско гражданство въз основа на доказан български произход. И сега, когато кандидатстват техните родители, на тях им се отказва.

За миналата година има огромно увеличени на наплива за българско гражданство - подадени са над 22 500 молби
, подчерта Харалампиев, който обясни това с развитието на страната ни на фона на останалите държави около нас.

За беда икономически и политически те вървят зле - и Македония, и Сърбия, а когато държавата - майка е по-добре подготвена, винаги има един такъв процес на приобщаване, добави той.

Агенцията за българите в чужбина възнамерява и да разшири влиянието и контактите си с българските общности, емигрантските, които са най-вече в държави като Испания, Италия, Франция, Германия, САЩ и Канада, добави Харалампиев:

За тях конкретно ще продължим съвместната политика с МОН и с външното министерство за разширяване на програмата "Роден край", включително и за създаването на все повече български неделни училища.

Коментара на Петър Харалампиев относно идеята за ограничаването на правата на българите в чужбина да гласуват, можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна