Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Кастрева: Не би следвало да остане първокласник извън училище, обхватът на децата е гарантиран

За първи път електронно ще се редят желанията на седмокласниците за гимназиите

Шест хиляди петокласници ще се явят днес на външно оценяване по география и икономика

| обновено на 07.06.17 в 13:13
Снимка: Ани Петрова



Шест хиляди петокласници ще се явят днес на външно оценяване по география и икономика. Изпитът започва в 10.00 часа за учениците от първа смяна и в 13.00 часа за тези, които са на училище следобед, като продължава 50 минути.

Тестът включва 25 задачи, от които 18 с избираем отговор и 7 със свободен. Изпитването ще се проведе в 215 училища от всички региони на страната, избрани на случаен принцип.

Основната цел на външното оценяване е да се установи какви знания са усвоили учениците и дали могат да приложат наученото, както и да се набележат мерки за подобряване качеството на образованието, каза в "Хоризонт до обед"  Ваня Кастрева, началник на РУО-София:

Целта на външното оценяване е чрез представителна извадка и това трябва да стане ясно. Не става дума за всички ученици. На територията на София, на случаен принцип са избрани 26 училища и участват общо 986 ученици. То не цели да оценява учениците, цели по-скоро да оцени колко ефективно се прилага новата програма по география и икономика в пети клас.

Децата няма да получават текущи оценки, които да бъдат вписани в бележниците им.

По отношение на кандидатстващите първокласници, Кастрева каза, че не би следвало да остане в София дете, което да не е прието:

Ако анализираме броя на първокласниците и възможностите на Столичната образователна система, няма основание за притеснение. Миналата година ние не сме имали нито едно дете, което да е останало извън училище, така че аз съм убедена, че обхватът на децата е гарантиран през образователната структура, която имаме., каза Кастрева и допълни, че е съвсем нормално да има родители, чиито желания и предпочитания за училище на първо или второ място да не бъдат изпълнени.

За първи път електронно ще се редят желанията на седмокласниците за гимназиите, след излизането на оцeнките:

Това всъщност е познато на родители, които са имали ученици в предишни години и завършващи седми клас, защото заявлението, в основния формат, познат на хартиен носител, е такова, каквото беше и в предишните години. То дава резултатите от положените изпити чрез тест или проверка на способностите и съответно заявените, подредени желания за участие в класирането по училища и паралелки на територията на съответната област. Сега облекчението за всички родители е, че това заявление за участие в първи и по-късно в трети етап на класиране, ще бъде достъпно по електронен път в сайта priem.mon.bg, който ще бъде активен на 16-и юни. Хартиеното заявление също остава. Общо 33 са училищата – гнезда на територията на София, в които могат да се подават заявленията, те са разпределени по всички райони.

Интервюто с Ваня Кастрева може да чуете в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна