Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 10 юни: Джиан

БНР Новини
Филип Джиан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 80-те един писател успя сам да извърши въстание във френската литература. На бюрото му стои харпун, който е намерил на Мартас Вайнярд. За въпросния предмет Филип Джиан изключително сериозно твърди, че е онзи дето бил забит в гърба на Моби Дик... Бюрото на Джиан от своя страна е далеч от „Лозето на Марта” – малкият остров в Атлантически океан срещу Бостън. Бюрото вече е закотвено в Париж, в просторен светъл и уютен апартамент, собственост на... Ватикана. Така де, ако в литературата и музиката експериментът още е на почит, то в личния му живот нещата вече са улегнали. Женен е от 40 години и има три деца.
Думата на деня е Джиан.
Продължаваме разговора с поета Иван Христов за предстоящото 12 издание на фестивала „София: Поетики“ като представяме селекцията на българските автори.
В „Бележките върху календара“ гастролират художникът Андре Дерен, носителят на Нобел да литература Сол Белоу, легендарната Джуди Гарланд и сексапилната Лиз Хърли. А също и „вещиците“ от Салем, Масачузетс в изкуството: филмът на Рьоне Клер „Ожених се за вещица“, пиесата „Салемските вещици“ от Артър Милър и операта на Робърт Уорд по нея.
Музиката е от рожденика Жуау Жилберту, „Мюз“, „Паник ет дъ Диско“ и Крейг Армстронг.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна