Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма яснота дали "Нефтохимик" ще получи нужното финансиране за Втора лига

Феновете на "Нефтохимик" са в очакване да се развърже възела и да стане ясна съдбата на отбора. Председателят на фен клуба Николай Стоянов е категоричен, че зелените трябва да продължат да играят, дори и да са във втора лига.

„Отпадането на "Нефтохимик" беше неочаквано, на фона на бюджета и спокосйтвието, които бяха осигурени на играчите. Това дойде изневиделица на всички фенове и отключи негативни емоции сред тези, които обичат и подкрепят отбора през годините“, каза още Стоянов. Той информира, че на 17-ти юни (събота) се готви и мирно шествие под надслов „Бургас най-лошият град за футбол“. Стоянов е категоричен, че в града условията за футбол са ужасни, като в това число влиза както мъжкия футбол, така и детско-юношеската школа.

Пред общинската комисия по "Младежки дейности и спорт" стои въпросът „Кога ще започне отново подготовката на "Нефтохимик"?", а не дали да продължи. Няколко пъти бе отбелязано, че ако се пропусне един сезон, шейховете ще трябва да започнат да се състезават с отбори от селската девизия. За да не се случи това, ръководството е свило максимално всички разходи и заплати до санитарния минимум. След дърпане на чартата става ясно, че за участие във втора лига, са необходими 1 милион и 300 хиляди лева. Като в тази сума се включва и издръжката на детско-юношеската школа. За сравнение бюджетът за миналия сезон е бил двойно по-голям.

Според изпълнителният директор на "Нефтохимик" Николай Тодоров и спортният директор Станимир Димитров подготовката на другите отбори започва след няколко дни, а зелените не знаят нито кой ще е треньор, нито кои ще са футболистите, нито къде ще се тренира. Причината за тези неясноти са с липсата на яснота дали отборът ще бъде финансиран.Те информираха, че има проблеми с терените за тренировка. В Българово и Долно Езерово игрищата ще се ремонтират, кампуса иска двойно по-голям наем.

Основният благодетел и миноритарен собственик на "Нефтохимик" през изминалия сезон, Павел Бошнаков коментира, че парите, които е предвидил за издръжката на отбора, са били надхвърлени три пъти. Според него сумата, която общината като мажоритарен собственик, трябва да отдели, би трябвало да бъде такава, каквато общините Созопол, Несебър и Поморие дават за своите отбори в Б група - 600-700 хиляди лева. Бошнаков е категоричен, че не трябва да има и наем за тренировъчната база. За сравнение "Нефтохимик" плаща на общинската фирма „Спортни имоти“ 40 000 лева на година за наем на терените, а други 30 000 влизат в бюджета под формата на данъци.

Общинските съветници обаче обясниха, че въпреки доброто си желание, каквато и сума да е, няма как тя да бъде извадена по средата на годината от бюджета на общината. Накрая комисията по "Младежки дейности и спорт" към община Бургас предложи две от игрищата в Изгрев да бъдат обединени, за да се получи терен с размери 45/90 метра, което е близко до реалното игрище за футбол. Нефтохимик ще подпомогне този ремонт с 50 000 лв.

Общинските съветници поеха ангажимент, за да водят лични разговори с големи фирми, които да станат спонсори на шейховете. Утре ще се състои и съвет на директорите с представители на общината.


Още в репортажа на Ивайло Пеев:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна