Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Бранков: Демографските процеси са основният фактор, който определя проблемите на пазара на труда у нас

Димитър Бранков, БСК
Снимка: БГНЕС

Динамиката и проблемите на пазара на труда у нас коментира в ефира на „Хоризонт“ Димитър Бранков от Българската стопанска камара. Той отбеляза, че от около година – година и половина у нас има хроничен дефицит на квалифицирана работна ръка, който се свързва с възстановяването в икономиката:

Основният проблем е демографски, подчерта Бранков:

Основният проблем, ако трябва да бъде назован, е демографски проблем – това е намаляването на населението на страната и от тук на работоспособното население. Така че всеки един по-осезаем икономически растеж, такъв средно за страната е около 3-3,5 процента, отчитан за последното тримесечие, но в туристическата индустрия, в много други браншове има много по-осезаем растеж, респ. „глад, апетит“ за кадри.

Бранков изтъкна, че бизнесът не може сам да се справи с тази ситуация и ролята на държавата е решаваща. Той напомни за настояването на бизнеса да се либерализира режимът за наемане на работници от страни извън ЕС, както и да се облекчат изискванията, според които се наемат непълнолетни между 16 и 18 години на работа, при съответна защита на условията на труд.

Бранков отбеляза, че това са краткосрочни мерки, като по-важна е политиката с дългосрочен хоризонт, в която особено място трябва да заеме привличането на т.нар. уязвими групи.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна