Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на ЕС за по-силен отпор на тероризма и кибератаките

ЕС
Снимка: архив

ЕС обмисля по-засилена роля в борбата срещу тероризма извън границите си и санкции срещу отговорните за кибер атаки. Темите бяха обсъдени от външните министри в Люксембург. Допълнителни мерки се предвиждат за делегациите на ЕС в страните от Близкия изток и Северна Африка, Западните Балкани, Турция, Сахел и Африканския рог. Там ще се изпращат повече експерти по антитероризъм. Освен това, в сътрудничество с местните режими ще се финансират проекти срещу екстремизма и набирането на джихадисти. Германският първи дипломат Зигмар Габриел обясни:

Финансирането на терористични организации трябва да спре – обвинения има срещу Катар, но знаем също и за Саудитска Арабия – не само от правителството, но и от частни фондации и лица.

Планира се и нова военна мисия за стабилизиране на Ирак след очакваното превземане на град Мосул от иракската армия, който беше окупиран от силите на ИДИЛ, стана ясно от върховния представител Федерика Могерини.

Решихме бързо да проучим възможностите за разгръщане на мисия от съветници и военни инструктори по молба на иракските власти, за да им помогнем с реформата на сектора за сигурност.

ЕС е обезпокоен от увеличаването на способностите и желанието на държавни, и недържавни участници да преследват своите цели чрез злонамерени действия в киберпространството - пише в заключенията. Борбата с хакерските атаки ще се води в тясно сътрудничество с НАТО, подчерта Могерини.

Никога досега ЕС и НАТО не са си сътрудничели толкова регулярно, а не по изключение, както беше преди.

Външните министри предупредиха, че са готови да отговорят дори с икономически санкции на бъдещи опити за враждебни действия, чрез интернет или други хибридни заплахи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна