Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската кралица с традиционна реч за оповестяване на законодателната програма на правителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес британската кралица ще произнесе традиционната реч, в която се оповестява законодателната програма на правителството. Сделка обаче за правителство между загубилите мнозинството си след извънредните общи избори консерватори и северноирландската Демократична юнионистка партия все още няма.

Церемонията с речта на кралицата вече бе отложена веднъж поради липсата на сделка. 10 дни след началото на преговорите между консерваторите и северноирландските юнионисти сделка все още няма. Източник от Демократичната юнионистка партия е заявил, че преговорите не вървят в желаната от партията посока и че консерваторите не трябва да мислят, че юнионистите са им "вързани в кърпа". Той е поставил под въпрос бъдещето на Тереза Мей с думите, че ако премиерът не може да постигне сделка с тях, то какво би могло да се очаква от едни по-големи преговори, явно намеквайки за Брекзит.

Тереза Мей се стреми не към коалиция, а към споразумение с юнионистите за подкрепа при ключови гласувания и решения. Политическите наблюдатели все още смятат, че споразумение в крайна сметка ще бъде постигнато. Ако обаче това не стане и Тереза Мей загуби гласове при гласуването на законодателната програма, това ще се равнява на вот на недоверие в правителството и ще постави под съмнение бъдещето му.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна