Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи залагат на социалната карта

Мартин Шулц
Снимка: БГНЕС

Германската социалдемократическа партия на Мартин Шулц прие на извънреден конгрес в Дортмунд предизборната платформа за парламентарния вот през септември. Партията, която губи подкрепа в предизборните анкети, залага на социалната карта с надеждата да спечели повече гласове на 24-ти септември.


Централни теми за социалдемократите са повече справедливост за средната класа, повече подкрепа за семействата с деца и увеличение на държавната помощ в образованието. В основата на предизборната платформа е данъчна реформа, която трябва да облекчи хората с ниски и средни доходи. Т.нар. „данък солидарност", въведен след обединението на Германия, трябва да отпадне. Кандидатът за канцлерския пост Мартин Шулц заяви:
В нашия динамичен свят, основните ни ценности като свобода, справедливост и солидарност ни дават сила, ориентация и надежда. Без тези ценности всеки, който се опитва да се справя някак в живота, би загубил правилната посока и себе си.
Акцент във външната политика на Мартин Шулц ще бъде засилването на интеграцията в ЕС и неговата роля в световен мащаб. В речта си пред конгреса Шулц, посрещнат с бурни аплодисменти от хилядите делегати и гости, остро нападна канцлера Ангела Меркел, която по думите му избягва дебат по същество. Освен това Меркел подкопава идеята на ЕС, като премълчава укоримото поведение на Вишеградската четворка в бежанската криза. Шулц нарече Доналд Тръмп блуждаещ президент, а критиката на канцлера в посока Вашингтон според него е беззъба.
Последни допитвания сочат, че за социалдемократите биха гласували 24% от германците, докато християндемократите на канцлера Меркел продължават да водят с 39%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени