Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Всички сенки върху подготовката на Българското председателство трябва да се отстранят по-скоро

Темпото на подготовката е добро, каза още депутатът

Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Смятам че всяко едно председателство е свързано с различни политически, логистични проблеми. Важно е все пак максимална част от тях да бъдат отстранени до началото на самото председателство, а много от тях сигурно си ги знаят само хората от най-тесния екип по подготовката, важно е навън да не излиза нищо. Всяка такава огромна организация неизбежно е свързана и с проблеми

Така коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" процесът на подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС депутатът от БСП Кристиан Вигенин, който е и председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Той отбеляза, че въпреки сянката, която събитията от  тази седмица, свързани с ръководството и работата в НДК, са хвърлили върху подготовката на Българското председателство, процесът все пак върви с добро темпо. 

Аз все още съм оптимист за Българското председателство. Струва ми се, че темпото, като цяло, на подготовката е добро. Естествено обаче – сами разбирате, че през тази седмица възникнаха проблеми, които определено хвърлят известна сянка.

От една страна – от към логистична гледна точка, тъй като НДК всъщност е основното място, където ще се провеждат по-голямата част от събитията в България, включително парламентарните срещи впрочем, тъй като изтеглянето на графика направи невъзможно да приключи ремонта на новата парламентарна зала на "Батенберг". 

Другата сянка обаче е свързана с размяната на обвинения, съмнения за натиск по отношение на обществени поръчки и може би дори корупция. И тази сянка трябва да бъде максимално бързо отстранена, каза Вигенин, като подчерта, че председателството е шанс за страната ни да се представи в по-добра, положителна светлина, а не да се сочи като пример за най-корумпирана:

Тези проблеми за страната, която много хора считат за най-корумпираната в ЕС, няма да ни помогнат ние да чистим този имидж. Обратно – нашите партньори ще си кажат: "Успяха даже с подготовката на председателството да създадат подобни проблеми".

Вигенин изтъкна още, че създаването на парламентарна комисия по казуса "НДК" е добра основа, за да се разгледат всички налични материали и данни и бързо да се направят предложения за необходимите стъпки. Той посочи, че ръководството на НДК трябва да представи максимално бързо актуализиран график на дейностите до края на годината: За да получим уверение ние самите в парламента, че нещата са по план и да видим какво още може да се направи, за да сме сигурни, че няма да има изненади към края на годината.  

Цялото интервю на Лора Търколева с Кристиан Вигенин за подготовката и приоритетите на Българското председателство на ЕС можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна