Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Милков: ИД няма да бъде последният проблем на Ирак, ако там не намерят път за разбирателство помежду си

Западната част на град Мосул, Ирак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Връщането на джамията "Ан Нури" на нацията бележи края на псевдодържавата на ДАЕШ. С тези думи иракският премиер Хайдер Ал Абади обяви началото на края на операцията в Мосул срещу "Ислямска държава". Министър-председателят добави, че иракските сили ще продължат да преследват бойците на "Ислямска държава", за да ги избият или пленят до последния човек. Операцията за отвоюване на града, превърнал се в бастион за джихадистите, започна на 17-и октомври миналата година. Според изчисления на Багдад за обновяване и на полуразрушения град, който е вторият по големина в Ирак, ще са нужни 5 години и милиарди долари. В бойните действия бяха сринати напълно летището, главната гара и университета. 

Какво предстои за Мосул и за Ирак, коментира в ефира на "Хориознт" журналистът от "24 часа" Георги Милков, който отбеляза, че за терористите "Ан Нури" е била символ:

Символна джамия за тях, защото така нареченият "халиф" Ал Багдади оттам прокламира, оттам произнесе тази своя прословута реч преди две години, когато възвести появата на така наречения халифат "Ислямска държава", каза Милков и добави:

Всъщност цитатът на Ал Абади може би трябва да бъде преправен на връщането на това, което е останало от джамията "Ан Нури" на иракския народ, защото в последните си гърчове представителите на т.нар. "Ислямска държава", напускайки града, въпреки че там има още известно количество от тях, взривиха джамията "Ан Нури" и оставиха от нея само постамента на прочутото минаре, което беше наклонено и не падаше – така сигурно откакто е била построена през 12-и век.

Говоря за джамията, защото тя е символен елемент с това какво ще се случи и с Мосул, и въобще с иракското общество и иракската държава – взривена, опустошена, агонизираща след толкова много години на хаос и безредици, отбеляза още анализаторът, който смята, че постигането на единство, което ще е необходимо за възстановяването на Ирак, ще е трудно или дори невъзможно:

Просто до "Ислямска държава" се стигна поради липсата на желание, поради липсата на воля, поради твърде многото дрязги, неразрешими на пръв поглед проблеми между различните общности в Ирак, и "Ислямска държава" няма да бъде последният проблем или най-малкият проблем на това общество, ако те не намерят пък едни към други за разбирателство.

Но дали това реално ще се случи, аз, като човек, поживял и видял, имам право да се съмнявам, защото наистина разнобоят е твърде голям. Това, което имат да делят, не е малко. 

Делят какво ли не: делят история, делят земя, делят религия. Всичко това всъщност, което обединява хората, може да ги разедини. Ирак беше през годините истински пример за това как хора, които са живяли заедно толкова години, деляли са една черга, една постеля, всъщност могат да се скарат по най-жестокия начин.

Цялото интервю с анализ на ситуацията в Ирак и Близкия изток можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна