Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на Агенцията за борба с градушките протестират срещу ниски заплати

Снимка: БГНЕС
Служители на ракетните полигони за борба с градушките ще протестират днес срещу ниското заплащане, унизителните условия на труд и упражняван натиск върху тях. От синдикатите увериха, че работят активно за решаване на проблемите. В предаването "Преди всички" Светла Василева от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ обясни, че протестът ще обхване само част от хората:

Ще протестират служителите на двата полигона, най-големи от деветте на Изпълнителната агенция за борба с градушките – Поповица и Голям Чардак. Те се събират пред полигона в Поповица.

Василева посочи какви точно са проблемите:

Това е следствие на изключително големите проблеми, които са натрупвани вече повече от 10 години – най-вече за неуредената численост в техния устройствен правилник, ниското заплащане, лошите условия на труд. В последните три години, от 2015-а досега, тези хора всяка година излизат на протест, тъй като всички обещания, които се даваха, не се изпълняват. Около 90% от работещите, най-вече ракетострелци, са на минимална работна заплата. Преди да дойде редовното правителство, беше обещано, че като дойде новият министерски екип, ще бъдат увеличени заплатите им с 20%. Разбира се, никой не съобрази тогава, че те са работещи, но в държавната администрация, където нормативната база не разрешава да бъдат увеличени работните им заплати с 20%.

Според представителя на синдикатите е договорено повечето работещи да получат допълнително материално стимулиране в размер на 500 лева през юли: 

Затова днес в 11.30 часа Министерството на земеделието ни предоставя едно споразумение да сключим, в което са записани всички тези искания, освен да бъде разплатено допълнително възнаграждение в месец юли, както разбира се министърът се задължава да увеличи работните заплати и в 2018 година по съответния нормативен път. В останалите полигони, без тези два полигона – Голям Чардак и Поповица, всички останали са приели да получат в юли допълнително възнаграждение. Тези два полигона, те не са съгласни, те искат да им бъдат увеличени още от 1 юли заплатите с 20%.

Светла Василева посочи още, че новият екип на Министерството на земеделието се е ангажирал да се промени статутът на служителите на Агенцията за борба с градушките до края на годината и те да не бъдат вече към държавната администрация.

Според директора на Агенцията Ваньо Славеев стачкуват само служителите на полигона Голям чардак. Той обясни лаконично: 

Ще видим, ще се обсъдят нещата и до някакво решение ще се стигне. 

Славеев посочи къде е било най-сериозно положението с градушките през изминалата нощ: 

През изминалата нощ най-тежко беше по линията Кюстендил - София - Ботевград и натам към Враца и Плевен. Имаше проблеми и в Търговище и Ловеч. Втората вълна, тя в момента е на юг от Белград я очакваме към обяд, предполагаме, че ще бъде обхваната и Южна България.

Директорът обясни, че за момента Агенцията за борба с градушките разполага с достатъчно ракети и отговори на питанията на хората дали се вземат мерки за София, където също паднаха градушки: 

Агенцията няма как да вземе мерки над София, тъй като системата на ракетния способ не позволява да е работи над урбанизирана територия. По принцип на запад от София и на югозапад няма защита, но стратегията, която е предвидена за развитие на Агенцията, предвижда и самолетен способ и, дай боже, след 1-2 години да бъде реализирано, и тогава ще има защита и над градовете.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна