Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Иванов: Булдозерният метод в гетата досега не е сработил

Ще зачестяват конфликтите - като този в Асеновград, казва специалистът по малцинствена политика

Михаил Иванов
Снимка: БГНЕС

Повече от 20 години българските правителства не припознават проблема гета и конфликти, като този в Асеновград, ще зачестяват. Това каза в предаването "12+3" преподавателят в Нов български университет, експерт по малцинствена политика и бивш президентски съветник по етническите въпроси доц. Михаил Иванов.

Според него проблемът има своите дълбоки корени в съществуването на гета у нас и е крайно време това да бъде припознато, защото от една страна има гето, от друга – свят извън гетото.

Такива сблъсъци са се случвали през 90-те, помним Катуница и последвалите събития.

За съжаление нашата администрация и нашите политици се срамуват да признаят, че у нас има гета и това пречи, подчерта специалистът. По думите му се смесват предразсъдъци по отношение на малцинствата, страх от проблема и политиканство.

В гетата в България има близо 100 хиляди души на трудоспособна възраст, които са полуграмотни или неграмотни и не могат да се реализират на белия пазар на труда. Те са пълни с енергия и това е един огромен пазар на агресия, който създадохме през последните години.

Неграмотността има ясно очертан етнически профил и е взела застрашителни размери, припомни Иванов и посочи, че както в неправителствения сектор, така и сред ромите и сред академичната общност има хора, които разбират много добре същността на проблема:

Има го нужния потенциал, има хора, които могат да правят това... Но за съжаление сме в царството на кривите огледала.

Според Иванов е необходимо още да се постави въпросът за присъствие на полиция в гетата, защото сега полицията действа добре, но на изхода, не на входа.

Макар и не много, парите от Десетилетието на ромското включване бяха разпилени, допълни още Михаил Иванов.

Той прогнозира, че силовите методи в гетата ще ожесточат ситуацията и показват пълно неразбиране на проблема:

Много хора са се опитвали да бутат с булдозерния метод ромските гета. Булдозерният метод досега не е сработил. Не може по този начин да се ликвидират гетата.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени