Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба в помощ на хората, страдащи от зависимости

Снимки, изработени от участниците в ателие „ФотоФози” към терапевтична програма „Солидарност”, която помага на хора с различни зависимости, могат да се видят от днес в Червената къща в София. Изложбата е част от кампанията „Помогни ни да пораснем”, която набира средства за разширяване на услугите, предлагани от програмата на хората със зависимости и техните близки. Всеки може да разгледа експозицията безплатно, а може и да закупи снимка, за да подкрепи каузата.

За фотоизложбата и за работата на програмата разказаха в ефира на „Хоризонт“  Светослав Кирилов -терапевтичен директор, и Кристина Шентова, която е сред основателите на къща „Посока” от програма „Солидарност”.

За това дали фотографията може да помогне на зависимите Светослав Кирилов отговори:

Това е една от хубавите тези, които все повече и повече чувам - че фотографията би могла да помага на хората със зависимост.

Всъщност нашата идея беше да помагаме на хората във фаза на ресоциализация, те да имат възможност да общуват, да кажат, че могат да се върнат отново извън зависимостта -сред другите хора, че могат да общуват  на други теми и фотографията да е една от темите.

Къща „Посока“ е най-новото звено на организацията и работи основно с хора, които са в активна фаза на зависимост, обясни Кристина Шентова, допълвайки:

Голямата част от опита на  „Солидарност“ до момента, в последните 13-15 години,  е в лечението, в рехабилитацията на зависими хора, а от миналата година имаме възможността да достигнем до още една голяма група зависими, които никога не достигат пък до нас. (Ние приемаме, защото това е реалността, че има една група хора, които не търсят лечение - те не търсят  лечение, в смисъл на рехабилитация, отказване от употребата на вещества. Има една част от хората, които са или на метадоново лечение, или са на улицата, употребяват хаотично кой каквото намери.)

И целта на къща „Посока“ е да достигне до тези хора или по скоро те да достигнат до къща „Посока“, за да могат да се възползват от една социална услуга, която  цели да повиши тяхното качество на живот - от една страна, и да намали вредите, които употребата на наркотици нанася на живота им и на общността като цяло.

Достигането на хора, които са в активна фаза на употреба до някакви специалисти е изключително труден процес, защото те са много недоверчиви, отбеляза още Шентова, като изтъкна  успеха на програмата:

Ние очаквахме за около година да достигнем до около 40 човека. Реалността е, че вече имаме над сто контакта и голяма част от тях са наши редовни клиенти.

Всъщност това показва, че хората наистина имат нужда от подобен тип услуга, допълни Светослав Кирилов, уточнявайки:

Мисля, че услугите, които предлага къща „Посока“ са единствени и няма друга програма, която да предлага точно по този начин и този комплекс от услуги.

„ФотоФози“ е ателие, което е свързано с програмата за рехабилитация, обясни още Кирилов и уточни:

Това са съвсем друг тип клиенти на „Солидарност“, които са завършили програмата за рехабилитация успешно или са във фаза на ресоциализация или са завършили и тази фаза и са абсолютно автономни към употребата на вещества.

Естествено те не са единствените участници в ателието - участват под някаква форма и хората, които са в активна фаза на рехабилитация, участва част от екипа, включени са професионални  фотографи.

Идеята на ателието е да даде възможност на всички участници да спечелят по нещо за себе си  като подпомагат организацията - тоест, всички, които са включени, имат нещо и за себе си - това е целта.

Хората, които са завършили успешно рехабилитацията и продават своите снимки, пък имат възможността да подпомогнат хората, които все още са в активна фаза.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна