Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: Признанието на ЕС за опазването на външната граница е по-важно от парите

Снимка: БГНЕС

Голяма част от парите на ЕС, отпуснати извънредно на България за справяне с миграцията, ще се похарчат за допълване на охранителните мерки около оградата по българско-турската граница. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По време на работно посещение в Брюксел той обеща максимално бързо да бъдат усвоени оставащите 160 милиона от финансовата помощ, одобрена от Европейската комисия, така че да не се налага ново удължаване на сроковете.

Заради похарчените 200 милиона лева за граничната ограда от националния бюджет българските власти чакат солидарност от Брюксел, коментира вътрешният министър.

Сега обаче искаме да добавим допълнително камери, допълнително датчици, термовизии и голяма част от тези пари ще отидат точно затова – да поддържаме и да подобряваме охраната на европейската външна граница.

Помолен да коментира твърдението, че Комисията дава за всичко останало, но не и за ограда, Радев заяви:

Така са решили, така са го дали. Ние можем и без тези пари, но е добре да има солидарност. И те го правят. Има и други причини, че се справяме добре, но една от тях е, че ние имаме вече изградено такова съоръжение по цялата сухопътна граница с Турция и те го признават. Това за нас е по-важен знак, искам да кажа, отколкото дали са дали пари и дали още ще дават.

Днес Еврокомисията даде един от траншовете от близо милион и 200 хиляди евро на бежанската агенция към ООН, за да подобри условията за прием на кандидатите за убежище у нас. Валентин Радев обеща останалите 160 милиона да се израздходят преди изтичането на допълнителната отсрочка от 12 месеца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна