Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Forbes" обяви най-скъпите отбори в света

„Манчестър Юнайтед“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Реномираното финансово издание "Forbes" направи ежегодната си класация за най-скъпите отбори в света на спорта и за първи път от години насам "Реал" Мадрид не попадна в топ 3. Мястото на "белия балет" е заето от "Манчестър Юнайтед", който се нарежда на 3-о място.

Спадът в оценката на "кралския клуб" е неочакван, след като отборът спечели Шампионска лига и Ла Лига. Според изданието, към настоящия момент "Реал" Мадрид струва точно 3.58 милиарда долара.

Звездата на "Реал Мадрид" Кристиано Роналдо продължава да оглавява класацията на "Форбс" за най-високоплатените футболисти в света. Според данните на изданието ежегодният доход на португалския нападател се оценява на 93 млн. долара, от които 58 млн. долара идват от мадридския клуб.

На второ място след него се нарежда аржентинският нападател от "Барселона" Лионел Меси, който на година печели по общо 80 млн. долара, 50 от тях като "заплата".

Бронзов медалист по годишни доходи е бразилецът Неймар - също от "Барселона". Той обаче печели значително по-малко от съотборника си - "само" 15 млн. е възнаграждението му от тима, а 37 млн. е общата му годишна печалба.

Най-скъпият спортен клуб на планетата за поредна година е представителят на NFL (американски футбол) "Далас Каубойс", оценен на 4.2 милиарда долара. На второ място е бейзболният колос "Ню Йорк Янкийс" (3,7 милиарда дола), а малко зад тях е "Манчестър Юнайтед" (3.69 милиарда долара).

Топ 5 се допълва от "Барселона" (3.64 милиарда долара) и вече споменатият "Реал" Мадрид, който се е смъкнал с цели 3 места в сравнение с миналата година. Други футболни отбори, които попадат в 50-те най-скъпи клуба, са "Байерн" Мюнхен (15-о място, 2,71 милиарда долара), "Манчестър Сити" (25-о място, 2.082 милиарда долара), "Арсенал" (43-о място, 1.93 милиарда долара) и "Челси" (46-о място, 1.845 милиарда долара).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна