Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативен комитет "Асеневци“ с три проекта за привличане на повече туристи във Велико Търново

Паметникът на Асеневци
Снимка: Катя Чорова

Три мащабни проекта ще променят визията на Велико Търново и ще увеличат туристите в старопрестолния град. Това са амбицирани да направят членовете на Инициативния комитет "Асеневци“. Позлатяването на кубетата на патриаршията в крепостта "Царевец“, издигане на внушителен паметник на цар Ивайло, построяване на нов мост над река Янтра от паметника на Асеневци към стария град – това са амбициозните проекти, чиито хоризонт според инициаторите е възможен до 2021 година, ако се намери нужното финансиране от 12 милиона лева.

Общественият комитет "Асеневци“ беше създаден от осмина ентусиасти и родолюбци през 2015 година. Сега той наброява 33 души. Негови членове са академиците Пламен Карталов и Александър Балкански, историкът проф. Иван Тютюнджиев и преподавателят по туризъм Иван Марков, генерал Михо Михов, банкери, архитекти, адвокати, художници, бизнесмени. Обединява ги едно – възраждане и въздигане на величието на старопрестолния град. Най-стара е идеята за изграждането на моста над река Янтра от паметника на Асеневци на изток към стария град, обяснява "моторът“ на комитет "Асеневци“ Марин Павлов:

Идеята е да се промени пътникопотокът, част от пътниците, независимо дали туристи или търновци, идейки от жп гарата, от университета, да тръгнат към музея и оттам към Царевец. Засега още няма направен проект, но има идейна фаза на проектирането, откъдето се вижда как би изглеждал и как би се вписал в общата архитектура на града един такъв добре подготвен уникален мост.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна