Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на реално счетоводство води до по-ниски възнаграждения

Изборът на счетоводен софтуер е част от успешния бизнес и показва нивото на управляващите, счита регистрираният одитор Султана Българенска

БНР Новини
Султана Българенска (вляво) и Мария Мира Христова
Снимка: Кирчо Стоичков

Счетоводството и счетоводният софтуер вървят ръка за ръка с бизнеса и счетоводната професия, като равностойното партньорство между тях води до по-добре работеща икономика. За жалост, България от началото на технологичния ХХІ век демонстрира липса на реално счетоводство в значителен брой малки и средни фирми, както и нестопански организации, което води и до нарушаване на принципите и критериите, по които се определят възнагражденията на заетите в тях. Вътрешните нормативни уредби за заплащане и квалификация на работниците и служителите не са утвърдена практика, което автоматично ни връща към далечната 1951 г. от социализма и прилагания и до днес Кодекс на труда в Република България.
Парите идват при тези, които работят честно със своите партньори вътре в предприятието и извън него, счита регистрираният одитор Султана Българенска, като доказва, че подобно поведение може да доведе до печалба и просперитет. Иначе, измамите с годишните финансови отчети и непрофесионалните счетоводители, наети в ресора, са постоянна практика у нас.

Защо е важно счетоводната информационна система да се прилага реално, за да служи на бизнеса и какви са съветите на Султана Българенска към собствениците на фирми, управителите, счетоводителите и заетите в дейността – чуйте още в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна