Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за източването на КТБ влиза в съда

Прокуратурата спази обещания срок и днес внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт по първото дело за фалита на КТБ

| обновено на 20.07.17 в 12:35
Обвинителният акт във всичките му копия е над 200 хиляди страници
Снимка: БТА

След малко повече от три години разследване Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт за източването на Корпоративна търговска банка. Подсъдими за фалита на КТБ са 18 души, като сред тях е мажоритарният собственик на банката Цветан Василев, който ще бъде съден задочно. Обвинителният акт е в размер на рекордните 12 000 страници. Само прессъобщението, разпространено от държавното обвинение, което описва модела "КТБ", е от 155 страници.

Обвинителният акт описва същността, зараждането и формирането на модела КТБ, лицата, осъществили и подпомогнали функционирането на този модел, и щетите, които са нанесени. 

Основният подсъдим – банкерът Цветан Василев, отива на съд задочно и като ръководител на организирана престъпна група, източвала фалиралата преди три години банка. Сред останалите 17 подсъдими са бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, одитори от Централната банка, хора от мениджърския екип и други служители на различни нива в КТБ.  

Над 200 хиляди страници са копията на обвинителния акт, връчени на подсъдимите. В рамките на производството са разпитани  повече от 400 свидетели, изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица, като всички материали са събрани в близо 1360 тома.

От прессъобщението на държавното обвинение става ясно, че това е само първото дело по случая "КТБ". То е за присвояването на близо 2 милиарда и 800 милиона лева. 

Другите линии, по които продължава да се работи – анонсират от Прокуратурата, са свързани с "финансиране" на политици, журналисти, спортисти, актьори, на лични нужди на Цветан Василев, на губещи или печеливши медийни и други негови проекти, както и за осигуряване на пари за поддържане на пирамидалното функциониране на КТБ.

С уговорката, че няма друга институция с толкова много информация по аферата КТБ,  Иван Гешев, който пое делото като редови прокурор от Софийската градска прокуратура и го приключва като шеф на Спецпрокуратурата, оцени много високо труда на колегите си. Авторът на обвинителния акт, отбелязва, че казусът "КТБ" е уникален не само за България и е най-голямата стопанска и обществена финансова измама. Тази уникалност е обобщена в раздел, озаглавен "Общ поглед върху "Модела КТБ". Според него, това дело сравнено с всяко друго дело, било като да присаждаш глава и да правиш обикновена операция от апандисит. След като изброи някои от правените за първи път в съдебната история неща около това дело, Гешев започна да опровергава лъжи, сред тях, че КТБ била здрава и системна банка, което контрира с думите, че ако БНБ си е гледала работата и е била на мястото си, още през 2011 година КТБ е трябвало да остане без лиценз. Гешев разказа за раздадени над милиард и половина лева в пликчета и чувалчета на ВИП- фигури. Каза, че са 400. Били политици, журналисти, социолози, но не каза нито едно име, освен това на Николай Бареков. Шефът на Спецпрокуратурата прогнозира и още, че ако през 2014 година не се е стигнало до затварянето на банката, това по естествен път е щяло да стане в края на 2016, началото на 2017 година и тогава цената, която е щял да плати българският народ, е щяла да бъде 10 милиарда лева.

В обвинителния акт за схемата "КТБ" се говори като за "фирмата", за модела на функциониране на банката – като за авторитарно отношение и управление, при което служителите трябва да се подчиняват безпрекословно, а за Цветан Василев – като за човек, с политически амбиции, използвал парите на вложителите за задоволяване на "жизнените" си потребности и желания.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна