Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дина Христова, ГИТ: Повечето трудови злополуки могат да бъдат предотвратени без допълнителни инвестиции

Над 30 са жертвите на трудови злополуки от началото на годината

Снимка: БГНЕС

Над 30 са жертвите на трудови злополуки от началото на годината. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Дина Христова от Главната инспекция по труда (ГИТ) коментира, че по данни на Инспекцията от 2014 г. до днес, смъртните злополуки са между 70 и 100 на година и почти всички стават публични.

Безпокои ни факта, че голяма част от тези злополуки могат да бъдат напълно предотвратени и много често дори не изискват допълнителни инвестиции. Просто е необходимо работниците да бъдат достатъчно добре обучени и инструктирани, за да могат да реагират адекватно в някои ситуации или работодателят да е осигурил такъв контрол, че те да спазват правилата за безопасност, защото за съжаление има и случаи, в които самите работници не го правят. Имат осигурени лични предпазни средства, а не ги носят. Имат възможност да обезопасят обекта, а не го правят.

Зачестили са злополуките в следствие на поражения от електрически ток, допълни Христова. От ГИТ са изготвили онлайн достъпни инструменти, които работодателите могат свободно да използват, за да си направят сами оценка на риска на работните места, както и обучения и инструктажи на работниците. От Инспекцията предлагат и експерти в помощ на работодателите, които проявят интерес, отчете тя и припомни: 

Санкциите за работодателите, които не осигуряват безопасна среда за работа на своите служители, са регламентирани от 1500 до 15 000 лева. Практиката ни показва, че в общи линии те изпълняват предписанията, които им даваме, но когато имаме неоказано съдействие, тя може да стигне и до 20 000 лева. Санкциите не са малки, но ние в крайна сметка разчитаме не на тях толкова, а на превенцията. Например, имаме на година около 600 спрени обекти, машини, работни места, които пряко застрашават живота на хората. Аз мисля, че всяко едно от тези спирания може би е довело до предотвратяване на една тежка трудова злополука.

Имаме и над 100 000 установени нарушения, свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, и при всяко едно от тях са предприети мерки.

Интервюто с Дина Христова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна