Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Нинова: Спецпрокуратурата да оповести списъка на политиците, финансирани от КТБ

М. Стоянова: Изходът от казуса с КТБ е в ръцете на съда и прокуратурата

| обновено на 21.07.17 в 15:19


Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска специализираната прокуратура да оповести списъка на политиците, които са финансирани от КТБ:

Отнасяме се принципно към този въпрос, към КТБ и чувството за справедливост. Няма никакво значение от коя политическа партия е. Става въпрос за нещо много по-голямо - за изчистване на политическия, на икономическия живот в България и за поставянето на нови основи - на почтеност, на други правила в политиката и в живота ни на всички.

Вчера специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по КТБ и обяви документа Общ поглед върху модела КТБ. Нинова уточни, че в този документ има констатация, че от банката са финансирани политици.

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че изходът от казуса с КТБ е в ръцете на съда и прокуратурата. Изчезналите пари обаче няма да се върнат, каза тя в кулоарите на парламента:

Възмездието го раздава съдът. Повдигането на обвиненията и внасянето в съда го прави прокуратурата. Аз съм последният човек, който можете да питате за това. Не съм го чела, така че няма как да знам дали ме удовлетворява или не. Тук говорим за повдигане на обвинения на хора, които няма да върнат паричките. Това е просто другата част на възмездието. Паричките заминаха.

Макар и с нежелание главният прокурор Сотир Цацаров коментира и внесеното вчера в съда мегадело КТБ в частта защо сред свидетелите не е Делян Пеевски, за когото има данни, че е бил свързан с Цветан Василев преди фалита на банката:

Кръгът на свидетелите не е предопределен от прокуратурата. Защитата при всички случаи има правото да иска доказателства. Е, какъв е проблемът защитата да поиска всеки от лицата, които вие посочвате и в крайна сметка съдът да го призове. Аз не виждам каквато и да е пречка.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.

Горещи теми

Войната в Украйна