Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къдринова: Венецуелската опозиция настояваше за избори за Конституционно събрание, но е против настоящия вот

протести във Венецуела
Снимка: БТА

Тази неделя във Венецуела трябва да се проведат избори за учредително събрание, което да пренапише Конституцията. Опозицията обаче призова за бойкот на изборите и повтори призива си за общонационална стачка в страната в сряда и в четвъртък, както и за провеждане на голямо шествие в столицата Каракас в петък.
 

Жестокото противопоставянето между властта и опозицията във Венецуела, което е от месеци и вече взе много жертви, коментира в ефира на "Хоризонт" журналистът Къдринка Къдринова. Тя изтъкна, че шансът за постигане на някакво помирение е повече от минимален, като обясни:

За съжаление, жертвите (на насилието, съпътстващо политическото противопоставяне във Венецуела – бел.ред.) вече са близо 80. Има много драстични случаи с живи изгорени хора – чависти или хора, взети за чависти от опозицията. 23 жертви вече са залетите с бензин и подпалени живи младежи, което е много страшно наистина.

СнимкаКомпромис много трудно може да се постигне на този етап, въпреки че президентът на Венецуела Николас Мадуро, общо взето, не е спрял от началото на тази кампания за протести, която започна от началото на април, да повтаря, че е отворен за диалог и търси диалог с опозицията и иска да разбере всъщност какви са предложенията на опозицията за излизане от тази криза. Но предложението на опозицията от самото начало беше самият Мадуро да си ходи и да се провеждат извънредни президентски избори – нещо, което всъщност не е допустимо по сега действащата Конституция.

Къдринова определи проведения от опозицията на 16 юли референдум като опит за саботиране на настоящия конституционен ред и посочи, че данните, цитирани от опозицията за броя на отзовалите се избиратели няма как да са верни. Тя даде пример за действия на опозиционните сили, които на практика правят невъзможни всякакви опити да бъдат проверени данните:

Вечерта същия ден бяха изгорени всички изборни документи – ритуално, на площадите, като опозицията обяви, че ги изгарят, за да не можела после властта да репресира участвалите в тези избори.

По никакъв начин вече никой не може да провери дали такива са били резултатите или други.

Самата опозиция миналата година настояваше точно за свикване на избори за Конституционно събрание, но вече не го иска, защото тези избори се свикват по правилата на Мадуро, коментира още Къдринова, подчертавайки, че изборите са единственият демократичен начин да се разбере каква е подкрепата за едни или други политически сили:

Въпросът за това колко хора подкрепят опозицията и колко хора подкрепят чавистите, е много сериозен въпрос. Включително и това допитване, което споменах (референдумът, организиран от опозицията във Венецуела – бел. ред.), което беше абсолютно извън законите и не беше признато, но Мадуро не го забрани, не го отхвърли, той призова всички чависти да се отнесат с уважение към него и го нарече вътрешно допитване на опозицията.

Къдринка КъдриноваЛично аз съм дълбоко смутена от начина, по който се проведе, и от начина, по който то беше демонстративно признато от сериозни фактори в световната политика като американският президент Доналд Тръмп и ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини, коментира още Къдринка Къдринова. Тя описа ситуацията преди насрочения вот във Венецуела така:

Големият парадокс в случая е, че самият Мадуро свиква избори – съвсем демократично, именно за да се намери изход от кризата, именно за да се преодолее тази конфронтация. Опозицията също напълно спокойно може да участва в тези избори. Просто той – Мадуро, обяви, че няма да се състезават партии, а има два принципа, по които ще се избира това Конституционно събрание.

Единият е териториалният принцип. Другият е по т.нар. "общности" – тоест ще се състезават помежду си представители на работниците, на селяните, на предприемачите, на студентите, на жените, на индианските общности. Това опозицията смята, че е някаква нова форма, чрез която чавизмът ще се опита да прокара повече свои хора. Докато напротив – Мадуро твърди, че това е най-демократичната форма, в която няма ограничения, като сред представителите на тези общности могат участват и хора от опозицията. Но там (между опозицията и партията на президента – бел.ред.) съществува една взаимна непоносимост очевидно.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна