Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обновява Комисията за защита от дискриминация

Комисията по вероизповеданията и правата на човека изслушва кандидати от парламентарната квота

| обновено на 25.07.17 в 10:56

На открито заседание парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека ще изслуша кандидатите за председател, заместник-председател и членове на Комисията за защита от дискриминация. Изслушването ще бъде достъпно онлайн. След първоначално седемминутно представяне кандидатите ще отговарят на въпроси на неправителствени организации и на депутатите.

Осем са кандидатите за петте места, които парламентът трябва да попълни, като четирима от сегашните членове от петчленната квота на парламента са номинирани отново. За сравнение – в президентската квота има 20 номинирани за четири места, а трима от досегашните членове отново се кандидатират.

Фактът, че има много постъпили препоръки от неправителствени организации за членове на комисията, показва, че тя си върши работата, отбеляза в предаването "Преди всички" Красимир Велчев, председател на комисията и заместник-председател на ПГ на ГЕРБ:

Достатъчно обширно е изслушването и ще може да добием представа за всеки един от тях – тези, които не познаваме. Повечето от тях са познати и на комисията, и на народните представители.

В петък в пленарната зала депутатите ще изберат своите петима представители. Другите четирима членове на Комисията за защита от дискриминация се назначават от президента.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна