Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС отне допуска до класифицирана информация на Георги Гатев

Ако това се потвърди на всички инстанции, парламентът трябва да го освободи и да избере нов зам.-председател на Бюрото

Снимка: БГНЕС

Държавната агенция "Национална сигурност" отне допуска до класифицирана информация на заместник-председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев. Това стана по предложение на прокуратурата, според която Гатев се е консултирал с обвиняеми и подсъдими как да подават заявления до Бюрото.

След съобщението си от понеделник, когато прокуратурата съобщи, че е поискала допуска на Георги Гатев, се описват четири случая, включително и на лични срещи и контакти на Гатев с разследвания основно на магистрати, в които той им указва как да поискат информация от Бюрото за контрол на СРС дали са били обект на незаконно подслушване.

Проверката на ДАНС след предложението на прокуратурата е констатирала, че той е ненадежден и не може да пази класифицирана информация. Въз основа на това му е бил отнет и допускът.

Гатев коментира по телефона пред журналисти, че ще обжалва решението на ДАНС пред Държавната комисия за сигурността на информацията. Тя трябва да направи собствен анализ на доказателствата, уличаващи заместник-председателя на Националното бюро за контрол над СРС-та в ненадеждност. Решението на ДИКСИ също не е окончателно, защото може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Ако в крайна сметка на всички инстанции се потвърди, че Гатев няма право на достъп до класифицирана информация, това означава, че парламентът трябва да го освободи от позицията и да избере нов заместник-председател на Бюрото. 

Макар решението на ДАНС да беше оповестено първо от самият Гатев, и той, и шефът на Бюрото Бойко Рашков отказаха официален коментар.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна