Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Вигенин: БСП работи консенсусно по европредседателството

Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Случаи като този с НДК неизбежно хвърлят сянка върху подготовката на Българското председателство, коментира пред "Хоризонт" Кристиан Вигенин от БСП, председател на парламентарната комисия по европейските въпроси. Той подчерта, че БСП работи консенсусно по въпросите на Българското председателство, припомни, че единодушно беше приет календарът на Председателството и посочи:

Финалният вариант на нашата програма с приоритетите, но подплатени вече с конкретните решения и законодателни инициативи, ще бъде приета през декември. В края на тази година ще знаем какво е било финализирано по време на Естонското председателство и ще знаем какво ще продължи при нас. Ние работим в трио заедно с Австрия, която пък е след нас. Тоест трябва да видим кое остава от Естония да бъде добавено към нашите приоритети, тъй че бих казал, към момента чисто политическата страна върви в срок. Организационно има известно изоставане, но имаме уверенията, че то ще бъде наваксано. Нямам притеснения.

Относно монумента на Бузлуджа, Кристиан Вигенин отбеляза:

БСП никога не е имала желание да го възстанови в онзи му вид, нито има желание да го възражда като символ на онзи период. Ние искаме тази сграда да се превърне в символ на нещо ново и различно, и в същото време да ни напомня за това какво е било. Има начини това да се постигне. Има различни проекти в тази посока. В никакъв случай не искаме да идеализираме период, който е отречен и от обществото, и от нас самите.

Цялото интервю на Венелина Попова с Кристиан Вигенин чуйте в звуковея файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна