Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на кърменето популяризира естественото хранене на бебетата

Снимка: БГНЕС

Традиционно от днес започва Седмицата на кърменето, която се отбелязва всяка година от 1-и до 7-и август в повече от 120 страни. За първи път проявата за насърчаване на на кърменето се провежда през 1992-а година по инициатива на Световния Алианс за активна подкрепа на кърменето. Основната й цел е популяризирането на естественото хранене на бебетата и ползите от него. Тазгодишната кампания ще протече под мотото „Подкрепяме кърменето - заедно“.

Кърменето е естественият начин на хранене на новороденото, който му осигурява нормален растеж и развитие. Според Световната здравна организация, препоръчително е новородените да бъдат хранени само с майчина кърма до шестмесечна възраст. След това се приема, че детето вече може да изгради собствен имунитет и да получава хранителните вещества отвън, за да е независимо от млякото на майката. Шест месеца се смята за оптимален срок с доказано защитни ефекти спрямо редица заболявания.

Защо все пак се налага провеждането на подобни кампании според акушерката Марияна Драгнева, която се занимава и с подготовка на бъдещите майки в училището за родители в Добрич:

Измислят се все повече неща, които влизат в живота на човека и изместват естествените или истинските, и с развитието на маркетинга много лесно и много бързо се налагат заместители и на кърмата като храна, съответно на майчината гърда. Те в началото са се наричали хуманизирани, човешки. Едва години по-късно вече, след като се установява, че не могат да достигнат уникалността и съвършенството на майчината кърма, Световната здравна организация започва да прави кампании и премахва това заблуждаващо "хуманизирано мляко" и ги нарича вече адаптирани.

Едно от най-важните неща за всяка майка е тя да получи достатъчно подкрепа да кърми както от медицинските професионалисти, така и от семейството, обществото, на работното място, категорична е Марияна Драгнева.

Още за кърменето слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна