Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград отбеляза 114-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Снимка: Кети Тренчева

Благоевград отбеляза 114-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" в града положи и евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. 

България и Македония дадоха силен знак пред Европа и поставиха политическото начало на един дълго чакан и естествен процес – така Джамбазки коментира подписания от премиерите на двете държави договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Няма нищо по-символично от това договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония да бъде подписан в дните, в които отбелязваме Илинден, каза още той.

Отлично начало, отлична стъпка, отлична възможност да бъдат реализирани големите инфраструктурни проекти, които ще допринесат за благосъстоянието на гражданите на България и на Македония. Договорът е възможност да защитим правата и законните интереси на огромната българска общност в Македония. Между 120 и 150 000 жители на Република Македония, са български граждани.

Джамбазки предупреди, че съпротивата срещу новото начало в отношенията между България и Македония тепърва ще се засилва:

Тези, които правиха тайния, заговорнически договор зад гърба на България 1912 година - говоря за Сърбия и Гърция и техните покровители, няма да се откажат така лесно. Очаквам съпротива, очаквам провокации.

Заместник областният управител на Благоевград - историкът Иван Стоянов припомни значението на най-голямото въстание в останалите под османско иго български територии и героизмът на стотиците четници и войводи от Битоля до Одрин:

Това най-голямо българско въстание продължава близо половин година и около 30 000 въстаници се бият срещу над 350-хилядна редовна турска армия, като показват на Европа волята на българите от поробените земи да живеят в една свободна, обединена, нормална България. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна