Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EVN отчита рекордна консумация на ток, съветва как да се потребява, за да не се претовари мрежата

Да не се съсредоточават всички енергоемки дейности в пиковите часове, за да няма допълнителни предпоставки за аварии

Снимка: БГНЕС

В опит да бъде избегнато претоварване на мрежата и да не се стигне до аварии електроразпределителното дружество EVN, което снабдява Югоизточна България, посъветва клиентите си как да харчат ток. Заради жегите в последните дни консумацията на електроенергия е завишена драстично. Говорителят на дружеството Крум Косев обясни, че потреблението по Черноморието е близко до рекордните отчетени стойности по различните подстанции. На трафопостовете е направена профилактика преди сезона, взети са и всички останали възможни превантивни мерки. Косев обясни съветите:

Не става въпрос за това, че ограничава някого в това да консумира електроенергия, а става въпрос съответните обекти да обърнат внимание на интензитета на потреблението в целия обект като такъв. Всички знаем, че в следобедните и вечерните часове е най-пиковото, най-голямото потребление на електроенергия и съответно може да се обърне внимание в даден комплекс – така да се управляват вътрешните уреди, че целият обект да не превиши заявения мрежови капацитет в киловати. Хотелът да пере рано сутрин и съдомиялните да бъдат пускани посред нощ. Това е един пример за една такава мярка, за едно преразпределение на отделните дейности, които биха подпомогнали даден обект – да не се съсредоточават всички енергоемки дейности, ако така можем да се изразим, в пиковите часове. По този начин самият обект, самият хотел не би създавал допълнителни предпоставки за някаква авария.

Извършва се денонощно наблюдение на електропроводи и натоварвания, така че дори при евентуална авария в даден район нашите екипи могат да реагират своевременно, съответно диспечерските центрове да направят допълнителни превключвания или захранване по друга резервна схема, така че клиентите да могат да бъдат захранвани максимално бързо.

Следващите дни ще бъде  пикът на жегите за седмицата, което би повишило и потреблението на ток до летните рекорди от миналата година. Предизвиканите от високите температури пожари също нанасят щети върху електроенергийната система на страната.

Интервюто на Юлияна Корнажева с Крум Косев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна