Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се доброволци за почистване на бреговете на язовир "Искър" в резерват "Шаварите"

Снимка: БГНЕС

Резерват "Шаварите" търси доброволци за почистване на бреговете на язовир "Искър" в територията му на 5-и август. Всяко лято, когато водата се отдръпва, остават тонове боклуци от различни видове "туризъм" около язовира, обясни в ефира на "Преди всички" по "Хоризонт" Патрик Смитьойс:

Най-добре да дойдат и тези, които първоначално са ги хвърлили в язовира, да видят докъде стигат и колко е реално. Човек не си дава сметка, когато просто остави една бутилка, когато е бил на риболов, изял е някакви сандвичи, изпил е две-три бири и ги остави на брега, но той не е единственият. Знаете, че на язовир Искър има хиляди, хиляди рибари. Строи се около язовир Искър, въпреки че това е абсолютно незаконно, но го има. Юни и юли при нас има винаги големи бури, ветрове и така нататък. Това си е феноменът тук. По някакъв начин всичките боклуци от целия язовир, които не са потънали до дъното, идват при нас. Това са изумителни количества - джапанки, стиропор, ботуши, каски, бутилки, бидони, цели лодки.

Смитьойс, който е от Холандия, изтъкна, че там само фирмите с над 100 служители имат назначени чистачи, а поддържането на чистота е отговорност на всички, но най-често на директора на фирмата.

Румен Георгиев от БСП, член на Комисията по околна среда, също заяви, че ще участва в чистенето. Според него голяма част от проблемите с тези замърсявания могат да бъдат разрешени с промени в Закона за доброволчеството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна