Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природна академия "Узана" обяснява на посетителите си как да направят пермакултурна градина

Снимка: Радио Видин

Детската природна академия “Узана” организира на 5 и 6 август лагер, където децата ще добият нови знания, докато създават пермакултурна градина и геодом. Могат да се запишат хора до 35-годишна възраст. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Мариета Терзиева уточни, че за целта ще има пермакултурен курс, който ще води Михаела Царчинска, един от най-опитните пермакултурни дизайнери у нас. Идеята е да се използват заобикалящите природни дадености, за да се отглеждат съобразени с тях билки, плодове и зеленчуци. 

Знаем, че почвата навсякъде е различна, че може да се обогати. Дори най-неплодородната почва може да бъде обогатена с принципите на пермакултурата и това ще учим и ще правим тези дни. Аз също ще бъда един от участниците, нищо че съм и от организаторите.

Това е за хора, които искат да бъдат сред природата, искат да научат нови неща. Един вид целим да им покажем, че природата си е самодостатъчна и няма нужда от нашата много инвазивна намеса, че може всичко да се случва с темповете на природата и с нейната мъдрост.

На 6 август ще се проведе и "Узана ден и нощ" – отворен лагер за посетители. Ще има отборни предизвикателства, спорт, хубава музика, ателиета и вечерно кино под звездите. Различни творци от региона ще покажат занаятите си и ще включат посетителите в различни работилници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна