Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стамен Янев: Има сериозен и засилен инвеститорски интерес към България

Снимка: investbg.government.bg


Трябва да отчетем, че според нас има сериозен и засилен интерес към България. Факт е, че към настоящия момент от страна на Българската агенция за инвестиции са изготвените са изготвени, приключени и сертифицирани 15 големи проекта, заяви в интервю за „Хоризонт“ на БНР изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Според него тези проекти са с потенциал да разкрият 4500 нови работни места, а общата им стойност възлиза на приблизително 200 милиона лева. Този резултат той определи като „печат“ за качество, за значимост на съответната инвестиция и по този начин се демонстрира и сериозното отношение на страната към съответния инвеститор, като му се дава клас за инвестиция и на тази база се получават тъй наречените насърчителни мерки, свързани с това да ускорим административните процедури и да преодолеем някои от тях, ако е необходимо.


Според Янев насърчителните мерки включват още възможност да се закупят държавни или общински терени без търг или конкурс, както и осигуряване на финансова подкрепа от страна на държавата.

Янев заяви, че към момента ръководената от него агенция е във финална фаза на подготовка на още 6 такива сертификата за подобни проекти, което означава, че действително ще има такива инвестиции и те ще се реализират в страната.

Отделно агенцията работи по 20 нови преписки и се намира в преговорни отношения с потенциални инвеститори, които имат потенциал да „налеят“ в българската икономика над 800 милиона лева и да разкрият над 4 хиляди нови работни места.


Янев подчерта, че основна цел на ръководеното от него ведомство е да привлича инвеститори най-вече в сферата на производството:

Същевременно това производство трябва да бъде високотехнологично, да бъде носител на иновационни идеи, допълни той и подчерта, че това е приоритетна задача, свързана с изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, където са посочени четири приоритетни области, и като основна цел е изведено преминаването на България: От сферата на плахите иноватори в сферата на умерените иноватори - нещо което ние си поставяме като основна цел, за да имаме производства и тези производства да се високотехнологични и за да може и ние да бъдем и разпознаваеми на глобалния пазар именно чрез на иновациите.


Според Янев основните насърчителни мерки на агенцията са насочени към преодоляване на административни пречки и ускоряване на административни процедури:

Ние стоим плътно до инвеститора от самото начало и заставайки като държава, като институция, проследявайки този процес, не даваме възможност за създаване на реална практика, свързана с корупцията. Искрено се надявам, че ние сме елемент от борбата с корупцията, защото в някаква степен нашата работа е възможност за превенция. И затова не веднъж съм казвал на инвеститор - бъдете с нас през цялото време, за да няма такъв тип възможности, които да предполагат и някакви нерегламентирани отношения.

Янев коментира, че корупцията е сред основните проблеми на България, но според него ние самите може би сме една от първите и основни пречки: Говорейки колко е по-високо нивото на корупцията, говорейки как нямаме кадри, а същевременно не се фокусираме върху това как да подобряваме кадрите, които имаме, и как да ги правим много по-ефективни, говорейки за съдебната реформа някак си доста общо, без да кажем как трябва да се направят тези три неща, за да може да се постигне съответния резултат. Ето защо според Стамен Янев е необходимо самите ние да повярваме в нашите сили.

Изпълнителният директор на националната инвестиционна агенция допълни, че България може да се превърне в регионален лидер на иновациите и отбеляза, че всяка иновация е свързана с инвестиции, а лидерството е равно на иновации плюс инвестиции. Според него само привличането инвестиции не е най-доброто:

Трябва да привличаме инвестиции в иновации, защото това е всъщност бъдещето, а най-добрият начин да предскажеш бъдещето, както казва Ейбрахам Линкълн, е като го създадем днес. И именно в това е нашата работа - да привличаме такъв тип инвестиции в иновации, в производството, защото ако върнем пак лентата назад, в годините преди кризата в България имаше сериозен ръст на инвестициите. Същевременно тези инвестиции бяха в търговия, в услуги, в недвижима собственост и в крайна сметка това бяха инвестиции, които, погледнати в бъдещето, не даваха сериозни резултати, докато сега чрез иновации, чрез инвестиции в иновации можем да направим сериозно впечатление на света, да се подготвяме за предизвикателствата на глобалния пазар и същевременно да зададем темпото в следващите години и как могат да се осъществят определени инвестиции, как може да се реализират иновации.

Според Янев, ако преди години страната ни е разполагала с визия как да направи определен тип предприятия в определени региони, за да стимулира тяхното развитие, заедно с образователната система, за да се подготвят необходимите кадри, сега можеше да берем плодове:

А ние сега тепърва предприемаме определени действия. И сега искаме да имаме иновации, искаме да сме лидери в иновациите на Балканския полуостров. А когато имаш контрол върху новите системи, върху високите технологии, неминуемо ставаш лидер и в други сфери на обществения живот, заключи в интервюто си пред „Хоризонт“ Стамен Янев.  Цялото интервю с изпълнителния директор на Българската агенцията за инвестиции може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна