Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не може цял живот да се живее на обезболяващи

Проф. Румен Кастелов: Операцията при артроза връща комфорта на живот на пациента

Проф. Румен Кастелов
Снимка: Радио София
Гост на "Часът на здравето" беше проф. д-р Румен Кастелов, началник на Клиника по ортопедия и травматология на Медицинския институт на МВР, специалист с повече от 30-годишен опит. С него разговаряхме за заболяванията на ставите, как да се предпазим, какво е ефективното лечение, за борбата с болката и новите оперативни техники.

Какво представлява е артрозата?

ртрозата може да засегне всички стави на човешкия организъм, но болката се проявява повече, когато засяга най-натоварените стави - главно на коляното и тазобедрената става. В горните крайници - в рамото, лакътя или китката, повече се толерира от пациентите", каза проф. д-р Кастелов.  

Това е асептично възпаление, т.е. обвивката на ставата се възпалява, но няма инфекция, обясни специалистът. Причината е износеният хрущял. Възпалената обвивка на ставата създава проблем, защото там са болковите рецептори. В коляното освен, че се появява болка, започва да се отделя и различно количество ставна течност и се появява оток. Това става причина пациентите да търсят лекарска помощ, посочи

Артрозата може да се появи вследствие на друго заболявания - например ревматоидни заболявания, които предизвикват възпаление на ставата, а това довежда до увреждане на хрущяла.

"Но при здрави хора с напредване на възрастта  хрущялът изтънява, има значение и какво физическо натоварване са имали в ежедневието. Ясно е, че когато ставите се претоварят, когато професията е свързана с много ходене или тежка физическа работа, този процес може да се ускори", каза проф. Кастелов.

Заболяването започва коварно

"Износването на хрущяла започва много бавно и първоначално оплакванията са епизодични, при натоварване, при промяна на времето", каза специалистът. По думите му, обикновено пациентите пият нещо противовъзпалително, болката минава, но след известно време пак се появява. Едва тогава се обръщат към лекар.

Изтънелият хрущял може да се лекува с двигателен режим и лекарства, които подхранват хрущяла. Медицинската наука обаче още не е достигнала до там, че с лекарства хрущялът да може да бъде възстановен. До операция се стига, когато болката не може да бъде преодоляна. В повечето случаи страдащите от заболяването сами са се убедили, че интервенцията е необходима.

Още за лечението с медикаменти, за оперативното лечение, за видовете изкуствени стави и за влиянието на остеопорозата - чуйте интервюто с проф. д-р Румен Кастелов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна