Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Драмалиев: Все още е не е ясно какво ще се случи с биткойн кеш

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От началото на август най-известната криптовалута в света - биткойн, се сдоби със свой брат близнак - биткойн кеш. Според някои анализатори това може да помогне за превръщането на виртуалните валути в масово платежно средство. Други обаче очакват новата криптовалута да няма голямо влияние. Стойността на биткойн кеш е 467 щатски долара, а на класическия биткойн - около 2696 щатски долара.

Владислав Драмалиев, основател и директор на Фондация "Битхоуп", обясни за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че разделението е плод на двугодишен разговор в биткойн обществото. Противниците му са искали софтуерни промени за увеличаване на размера на блоковете за транзакции, а привържениците - хардуерни. Причината е в самото естество на валутата. Всяка транзакция трябва да бъде въведена в системата от хората, които "копаят" валутата. За да направят това въвеждане, те получават награда от заинтересованите продавачи или купувачи. Така логиката е, че хората имат лична изгода да работят в по-малки блокове с по скъпи транзакции.

Биткойн кеш е инициатива на един от по-големите биткойн миньори. Те смятат, че за да може биткойн да навлезе в мейнстрийма и повече хора да започнат да го използват, таксите трябва да са ниски. Те може би залагат на това да има повече транзакции с по-малки такси, но пък общото количество на тези такси да бъде по-голямо.

Все още биткойн кеш не се използва почти от никого. Все пак на 1-ви август се появи и все още е един такъв процес, в който цялата икономика в биткойн все още се адаптира към тази нова система. Някои компании казаха, че няма да я възприемат и няма да я поддържат, други казаха, че ще я поддържат незабавно или ще могат да я поддържат след време.

НАП е обявила през 2014 година, че печалбите от продажба на биткойн трябва да бъдат декларирани и обложени с 10% данък.

В България има много копачи, но поради факта, че можете да генерирате някакъв вид криптовалута и евентуално да спечелите от нея, имаме сравнително развито общество. Смятам, че е интересът и в бъдеще ще расте.

Междувременно биткойн успя да поскъпне през изминалия уикенд над нивото от 3000 долара, достигайки нов исторически връх по-малко от седмица след новината за излизането на нова конкурентна криптовалута - биткойн кеш.

Въпреки че през миналия вторник (1-ви август) стартира търговията с новата криптовалута, цените на биткойн нараснаха от тогава насам с над 10%, надвишавайки важната бариера от 3000 долара.

В неделя котировките на биткойн удариха рекорден връх от 3360,87 долара, според информация на CoinDesk.com, като пазарната ѝ капитализация достигна 53,4 млрд.долара и според Coinmarketcap.com това представлява първо повишение на нейната пазарна капитализация на 50 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна