Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От началото на август у нас са възникнали 1100 пожара

Въпреки високите температури в момента в страната няма големи огнища

Снимка: БГНЕС
Само за първата седмица на август у нас са възникнали 1100 пожара. Тревожната статистика оповести пред "Хоризонт" главен инспектор Стефан Стефанов от противопожарната служба. Основната причина за тези бедствия е небрежността на хората, смята той. Инспектор Стефанов припомни какви са санкциите при палеж:

Те се налагат тогава, когато имаме установени извършители на пожарите. Когато е причинен в малка степен пожар, който не е нанесъл големи материални щети, установен е извършителят, на него му се налага административно наказание от 200 до 2 000 лева. Зависи от тежестта, зависи от това дали е за пръв път. Когато пожарът е с много големи загуби, когато вече може да се класифицира по Наказателния кодекс като престъпление, тогава Съдът и Прокуратурата, решават как да накажат извършителя - каза инспектор Стефанов и добави, че въпреки високите температури в момента в страната няма големи огнища.

Главен инспектор Стефанов обясни колко е важна ролята на доброволците в гасенето на пожари:

Преди повече от две години стартирахме инициативата за създаване на действащи доброволни формирования в общините. На този етап ние изключително много искаме да разчитаме на доброволците, които точно в този сезон ще ни бъдат най-полезни. Има места, на които е невъзможно техниката да бъде закарана, много трудно може да бъде използвана, а тук идва мястото най-вече на доброволците. Те в момента активно участват в погасяването на пожарите.

Цялото интервю с главен инспектор Стефан Стефанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна