Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диамантената борса в Тел Авив - поглед отвътре в небостъргачите й

Снимка: БГНЕС

Два пъти в годината се правят международни сесии в най-голямата борса на диаманти в света - тази в Тел Авив. Малцина обаче са влизали вътре и знаят как се пазят диамантите и се извършва търговията.

Четири са небостъргачите в центъра на Тел Авив, където се помещава диамантената борса. В тях обаче не може да влезе всеки. Обикновените купувачи могат да си купят бижута от десетките малки или по-големи магазинчета около нея и на приземния етаж на комплекса от здания.

В блестящите стъклени прозорци на всяка от сградите има почти невидима за окото метална мрежа. Освен това, за да се влезе, се изискват поне три проверки на различно ниво. Разпознаването на пръстовите отпечатъци и сравняването по компютърен способ на снимката в представения документ и моментната снимка, която камерите правят на посетителите, са само начало на идентификацията.

Вратата на асансьора е толкова масивна, че в него посетителите се чувстват като попаднали в подвижен сейф.

Залата на борсата е най-голямата в света. На двата ѝ етажа са разположени масички, където търговците предлагат стоката си, а купувачите я преценяват и се пазарят.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Феня Декало.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна