Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Тодоров: Догодина се очаква плавно покачване на лихвите при лизинг на леки автомобили

Общите разходи по обслужването на колата обаче няма да се променят осезаемо, смята експертът

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лихвите при лизинга на леки автомобили ще започнат да се покачват плавно, когато започне ръст на лихвените равнища в Европа, прогнозира пред "Хоризонт" съпредседателят на Българската асоциация за лизинг Борислав Тодоров. Той обясни, че лихвеният процент при договорите е обвързан с индекса ЮРИБОР плюс надбавка и когато неговият ръст започне, това ще се усети от потребителите.  

Въпреки че догодина се очаква да започне плавно повишаване на лихвите при лизинговите договори, общите разходи по обслужването на колата няма да се променят осезаемо, категоричен е Борислав Тодоров. При тези договори автокаското също е задължителна застраховка: 

Държавата заедно със застрахователния бранш се стреми да разработи т.нар. "Бонус-Малус" система - този водач, който е безупречен през определен период от време назад и за в бъдеще съответно ще може да ползва по-евтини застраховки "Каско", "Гражданска отговорност", "Имущество".

В момента лихвите по лизинга за нов автомобил са между 3 и 3,5 на сто: Лихвите по настоящем са такива, каквито вие ще намерите в Германия, във Франция, в Австрия. 
Разбира се, когато започнат да растат там, това ще се усети и в България: И в България се правят промоции съвместно с определен вносител на определена марка - лихвата може и да е нула процента, и половин процент. Това са дотирани от автомобилните компании промоции с цел по-добри продажби на определен модел. 
Още за тенденциите на лизинговия пазар ще научите, ако чуете звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна