Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заниманията с изкуство помагат на всяко дете да изгради своето самочувствие

Снимка: БГНЕС

Според психолозите заниманията с изкуство помагат на всяко дете да изгради своето самочувствие, насърчава себеизразяването, повишава социалните и двигателните умения. Изкуството заема важно място в света на детето, отбелязва детският психолог Младен Владимиров. Според него е погрешно изкуството да се разглежда единствено като форма на забавление. Стимулирането на детските сетива чрез творческа дейност развива тяхното нестандартно мислене и ги прави по-инициативни и креативни:

Изкуството развива няколко елемента. Единият е себеизразяването. Децата имат нужда да покажат себе си, да се изразят, а изкуството е тяхната форма и начин за това. Другото е себереализацията – да види детето един краен продукт, как започва нещо и се довежда през различни етапи до крайност. Когато детето направи нещо добро и то бъде насърчено - една хубава картина да бъде закачена в класната стая или на хладилника у дома, това развива самочувствието и самооценката на детето.

В процеса на запознаване с изкуството, детето се учи да наблюдава, анализира и интерпретира. Психологът допълва, че досегът с изкуството допринася за справянето със страховете, подобряването на паметта, а също може да бъде използвано и за емоционална регулация.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Еленица Маринова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна