Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запечатват търговски обекти за месец, ако не издават касови бележки

Снимка: БГНЕС

Различни хитрини прилагат търговци по Черноморието, за да си спестят данъци. Най-често това е неиздаване на касова бележка или дори липсата на касов апарат, в разгара на летния сезон. Резултатът е незабавно запечатване на обекта-нарушител.

Мерките, според данъчните инспектори, имат дисциплиниращ ефект. За около месец са били затворени детески търговски обекта и заведения, посочи говорителят на приходното ведомство Христо Узунов:

13 груби нарушения сме установили до момента. Не се издават касови бележки не защото не се отбелязват на фискалното устройство, а защото изобщо няма касов апарат. Има обекти, които работят въобще без да са регистрирани. Те се запечатват за срок от 30 дена. Това е новото на тазгодишната кампания. Нямаше да има нито едно запечатано заведение, ако всеки един обект беше издавал касова бележка при продажба. Всеки ден се издават заповеди за запечатване. И в Приморско, и в Слънчев бряг, и в Китен - навсякъде имаме запечатани обекти и те са различни. Всеки ден се натъкваме на нарушения, сподели още Узунов.


Наблюдението на данъчните инспектори не засяга само големите курорти, а проверките продължават по цялото Черноморие.

Подробностите в репортажа на Свобода Атанасова:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна