Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният онкодиспансер с нова диагностична апаратура

Снимка: БТА

Миналата година близо 48 хиляди души са били прегледани в столичния онкодиспансер. Над 5 хиляди са били хоспитализирани, а за първото полугодие на тази година преминалите през медицинския център пациенти са над 23 хиляди.

Онкодиспансерът получи нов мобилен ехографски апарат за диагностика. Средствата за модерната апаратура на стойност 26 хиляди лева са набрани чрез дарения.

Директорът на онкодиспансера д-р Борислав Димитров обясни:

Макар и малък, апаратът притежава всички основни добри характеристики на голям ехографски апарат. При него възможностите за откриване на малки структури и на меки тъкани са значителни. Той ще служи за профилактика на основните видове солидни злокачествени заболявания - рака на млечната жлеза, онкогинекологичните тумори, също така може да бъде използван при рака на щитовидната жлеза и рака на простатата. Апаратът има даже опции и за извършване на биопсия под един прецизен контрол, което смятаме в бъдеще да развием.

Столичната община покрива две профилактични програми в онкодиспанесра. Те обхаващат служителите от училищата и от транспорта, но след като тези пациенти преминат, по програмите на общината се преглеждат и всички нуждаещи се, уточни столичният кмет Йорданка Фандъкова:


Тук специално, в общинската онкологична болница вече са прегледани близо 500 жени по тази прогрма. Апаратът се включва много активно във втория етап, който започва от месец септември.

Д-р Ивайло Чобанов, временно изпълняващ длъжността завеждащ отделението по образна диагностика в онкоболницата отчете, че жените са станали по-отговорни към здравето си и проследяването на млечната жлеза:

При най-малкото съмнение за бучка на гърдата, те веднага търсят лекарска помощ, било то при мамолог, било при личен лекар. Вече говорим за жени не само от големите градове, но и от по-малки населени места. Хората станаха по отговорни.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна