Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доживотен затвор без право на замяна е окончателната присъда на стрелеца от Лясковец

| обновено на 21.08.17 в 17:44
Снимка: БГНЕС

На 14 март 2014-а година по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров барети атакуват дома на барикадиралия се и заплашващ с оръжие съседите си и децата от близкото училище Петко Петков. Мъжът, за когото се твърдеше, че има психични проблеми, отговаря на атаката със стрелба, при която загива командосът Емил Шарков, а негов колега е ранен.

Две съдебни инстанции – Великотърновския окръжен и Великотърновския апелативен съд, са категорични, че справедливото наказание за Петко Петков е най-тежкото, което по принцип е сред рядко постановяваните от българските съдилища. С това решение напълно се съгласява и Върховният касационен съд, отхвърляйки възраженията на Петков, че е действал при условията на неизбежна отбрана. Върховните съдии са приели точно обратното – че той е стрелял по служители на МВР, които са действали в изпълнение на правомерна заповед и че е убил Емил Шарков, след като предварително го е заблудил, че ще се предаде. Най-тежкото наказание, според върховните съдии, е законосъобразно и справедливо, защото цялостното поведение на Петко Петков – от стрелбата до задържането му, се е отличавало с бруталност и агресия.

Делото приключва в рамките на малко повече от две години и половина. Освен, че ще лежи в затвора до края на живота си, стрелецът от Лясковец, ще трябва да плати на близките на загиналата барета общо 380 000 лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна