Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По пътя на "живата" вода

3
Снимка: Гергана Гайдарова
Не живей в миналото, не мечтай за бъдещето, концентрирай се върху настоящия момент. Така започва пътеката, водеща до "живата" вода на Витоша. Изходната точка, за да тръгнеш по нея, е село Боснек, а следвайки пътя, можеш да стигнеш чак до Черни връх.
Преди това обаче не пропускай змейовата чешма с "жива" вода, до която ще те отведе живописна горска пътека. Самият преход е около 40 минути, а те минават почти неусетно, предвид прекрасните пейзажи наоколо и богатия животiнски свят. Казват, че по пътя може да срещнеш дори мечка, но за щастие, това се случва не особено често. "Живата" вода на Витоша е известна от древността, разказва ни Росен Николаев, местен жител, който събира историите на региона.

Едно от преданията, които според мен е с по-дълбока древност, това е за змейовата пещера. Болярин, който някога се разболява, отива при лечителка врачка и тя му казва: Ще отидеш на Витоша, на западната страна, ще търсиш змейовата пещера с извора. От тая вода като пиеш, ще се излекуваш и после дар ще направиш чешма.

И днес легендата за "живата" вода продължава да дава надежда на хората. По време на нашата разходка дотам срещнахме семeйство с бебе на ръце, тръгнало към лековития извор. Пътят до "живата" вода е най-старият туристически маршрут у нас, продължава да разказва Росен.

Алеко Консантинов, Павел Делирадев и група ентусиасти, когато учредяват първото туристическо дружество у нас, избират Черни връх - Живата вода - Черни връх за първи туристически маршрут, защото това е била най-голямата забележителност в онези времена - рязкото преминаване от карстoво-варовиковия терен към типичния аплийски.

Официално змейовата чешма с "жива" вода на Витоша е открита през 1958 година, но по-възрастните хора смятат, че змеят е бил там много преди това. Дали това е така всеки може да реши сам за себе си - като отиде до мястото и се докосне до неговата наистина необикновена енергия.

Още за "живата" вода - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна