Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон: България вече трябваше да е в Шенген

България от 2011г. е изпълнила всички критерии по присъединяването си към Шенген и „вече трябваше да е неин член”.Това заяви след срещата си с премиера Бойко Борисов в резиденция Евксиноград френският президент Еманюел Макрон.

По европейските теми волята на България и на премиера е България да бъде пълноправен член на ЕС, такава е и волята на Франция. Първата последица от тази наша съвместна воля е, че до края на октомври ние ще постигнем споразумение относно реформата и директивата за командированите работници с цел премахване на социалния дъмпинг, добави Макрон.

Второто споразумение е свързано отново с превръщането на България в пълноправен партньор, аз ще подкрепя волята на Борисов България да бъде прита в приемната на еврозоната. Това искане е напълно легитимно, за да може да се постигне сближаване и в областта на икономиката и финансите в рамките на еврозоната. Като излезем извън партньорството на думи, трябва да сложим край на границата между изтока и запада, а България като пълноправен член на ЕС да се бори и със социалния дъмпинг, и за по-силна интеграция в икономиката и финансите, отбеляза френският президент.

Той уточни, че България от 2011г. е изпълнила всички критерии по присъединяването си към Шенген и „вече трябваше да е неин член”. България е направила избор да бъде член за пример от гледна точка на постигането на стабилност, да работи като пълноправен член, да осигурява външната граница на ЕС. По тези въпроси говорихме днес и ще понесем последствията заедно с моя приятел Бойко Борисов. Благодаря за разговорите, но трябва и да действаме, каза още Макрон.

 Благодаря на Макрон за подкрепата за договора България – Македония, която ни оказаха от Франция. Хубавото на нашето приятелство е че дори и критичните теми можем да обсъждаме всеки детайл и приятелски.Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с френския президент Еманюел Макрон. Борисов уточни, че „в Триест говорихме за кохезията, присъединяването на Западните Балкани. Той подчерта, че му се иска за перспективите на Балканите да се говори конкретно. Иска ми се като казваме перспектива на Балканите да кажем на младите как я виждаме, кога ще стане, каза той.

По повод Европа на две скорости – Борисов заяви, че трябват ясни критерии които всяка държава да ги спазва. Както Маастрихтските, като много други – трябва да се спазват, каза той. „За критериите за Шенген – ЕК казва спазени са, ЕС – спазени са. Иска ми се след като са спазени България да си заеме позициите. За чакалнята на Еврозоната отново България е издържала всички изисквания на банковата система. Бюджетен излишък, имаме един от най-ниските външни дългове, стабилен фискален резерв и огромен резерв в БНБ. Сиреч ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за Европа. Така че новата подкрепа ще ни е добре дошла“, заяви премиерът.

Снимка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна