Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва строителството на хранилище за радиоактивни отпадъци

Снимка: БГНЕС

Със символична копка днес на площадката "Радиана" до АЕЦ "Козлодуй" ще бъде дадено началото на изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. В церемонията ще участва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представители на парламентарната енергийна комисия, Агенцията по ядрено регулиране, местните власти.

Хранилището трябва да заработи до 5 години, поясни в интервю за "Хоризонт" Сергей Цочев – председател на Съвета на директорите на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", което ще осъществява проекта. Предвижда се то да се запълва постепенно през следващите 60 години:

Тези отпадъци се погребват окончателно в това хранилище. Но периодът, през който се запълва това хранилище, е 60 години. След това е предвиден един период от около 15 години за затваряне на това хранилище и след това следва един период от около 300 години, в който това хранилище подлежи единствено и само на контрол. Като се очаква, че след около 300 години, в съответствие с характеристиките, които сме заложили първоначално, тази площадка може да бъде третирана като неядрено съоръжение и да бъде освободена от контрол.

Близо 72 милиона евро ще струва изграждането на първия етап, каза Цочев. Тези средства ще дойдат безвъзмездно от Международния фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Вторият и третият етап ще струват по-малко, а изграждането им ще се финансира от АЕЦ "Козлодуй". За дейностите по извеждане от експлоатация и за радиоактивните отпадъци атомната ни централа дава 80 милиона лева годишно, посочи още Сергей Цочев:

Независимо че този тип електроенергия е най-евтиният на пазара в България в момента, той трябва да плаща и тази цена и тя се плаща всеки месец от АЕЦ "Козлодуй" в размер на 10% от цената на произведената електроенергия.

Цялото интервю със Сергей Цочев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени