Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанското градче Буньол е домакин на фестивала "Томатина"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското градче Буньол днес е домакин на традиционната битка с домати. Идеята за фестивала "Томатина" се е зародила преди повече от 70 години.

Около 160 тона домати в 6 камиона чакат началото на празника в Буньол. Градчето близо до Валенсия ежегодно приема около 22 000 гости на фестивала. Някои от участниците го приемат така:

Това е начин да освободиш целия адреналин, който носиш, целия стрес. На много хора им трябват само двайсетина минути и вече излизат от битката.

Боят започва по сигнал, след това камионите тръгват през централната улица на Буньол, осигурявайки зеленчуковите боеприпаси на всички, които искат да се забавляват. Замерянето с домати трае точно час. Местните жители се гордеят с фиестата:

През този час всичко е позволено, разбира се, запазвайки уважението към другите. Имате причина да атакувате и съседа с домат. Това е усещането за свободата, която имаме.

Въпреки атаките в Барселона и Камбрилс този месец, мерките за сигурност на "Томатина" ще бъдат на практика същите, както през миналата година. Хората в Буньол казват, че животът трябва да продължи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна