Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Кочериново и околните села блокираха пътя за Рилския манастир

Причина за протеста е въвеждането на воден режим

| обновено на 31.08.17 в 14:55
Снимка: БНР

До 15 септември Кочериново ще бъде на воден режим. Водата ще се спира от 21.00 часа вечер до 10.00 часа сутрин.

Причина за наложения режим е продължилото засушаване и намалените водни количества от язовир “Калин”. Дебитът на подаваната вода за Кочериново е паднал на около 40 литра в секунда. По думите на кмета Минков няма обяснение за тази ситуация, при положение че от язовир "Калин" за двете общини Рила и Кочериново се подават между 145 и 180 литра в секунда. Вероятно ползването на вода в Рила е неправомерно завишено, още повече, че над 90% от домакинствата в Рила са без водомери, недоволстват в съседното Кочериново. Екип на оператора "Кюстендилсака вода" е на място за намиране решение на водния проблем за района на Кочериново.

Около 200 жители на Кочериново и близките села излязоха на протест при училището в центъра на града срещу жестокия, според участниците, режим, въведен това лято от оператора "Кюстендилска вода". Хората твърдят, че не се вземат мерки срещу кражбите на вода:

Не може да търпим повече.

Ваши бивши служители казват: "Знаем всички незаконни отклонения", обаче никой не иска да ги провери. Кметът на общината казва: "Предал съм да се проверят нелегалните отклонения", не идват да ги проверят
, заявиха част от недоволните.

За час движението за Рилския манастир в двете посоки спря, ползваха се обиколни маршрути, автобус с туристи, връщащ се от светата обител изчака края на протеста преди 9 ч. Неофициалният срок Кочериново и още осем села в общината да имат нормално водоподаване е до 3 дни, след което протестиращите заплашват с блокиране и на автомагистрала "Струма".

В някои от селата като Бураново и Крумово например нямат вода цял месец, а в самия град Кочериново по 10-12 часа на денонощие. Тези, които работят в Благоевград, карат с туби, за да сготвят и да имат за пиене.

Хората обвиняват за тежката ситуация областната управа в Кюстендил и оператора "Кюстендилска вода". Директорът инж. Георги Георгиев пристигна на мястото на протеста, за да ги чуе. Те обаче го освиркаха и едва не се стигна до линчуване. Той обеща до три дни проблемът да бъде решен и каза още, че и в съседния град Рила вече започва монтирането на водомери и се вземат мерки за откриване и спиране на всички нерегламентирани изводи и водохващания по ВиК мрежата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна