Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Методиев: Тръмп е прав, че ключът към Северна Корея се държи от Китай

| обновено на 31.08.17 в 11:06
Снимка: БГНЕС

Историкът Момчил Методиев, който следи политическите и социалните процеси в страните от Далечния Изток, където е работил като дипломат, коментира в ефира на "Хоризонт"  опасността от възникване на международен конфликт след провокациите, отправени от Северна Корея с изстрелването на балистични ракети. Той изтъкна, че заплахата, която представлява Северна Корея сега е доста по-сериозна отколкото преди години:

Тези провокации от страна на Северна Корея продължават през последните години почти непрекъснато, но особено зачестиха откакто Ким Чен-ун дойде на власт. Обаче в миналото те не предизвикваха чак такова голямо напрежение не за друго, а защото според експертите Северна Корея нямаше технология, с която ядрената бойна глава да може да бъде монтирана на ракетите, които тя притежаваше. По последни данни, разбира се това са много експертни оценки, никой не знае доколко те са достоверни, но последните данни сочат, според американските източници Северна Корея вече притежава тази технология.  Тоест заплахите, които отправя Ким Чен-ун далеч не са толкова незначителни, колкото изглеждаха в миналото.  Разбира се, естествено е, че Северна Корея представлява заплаха за Южна Корея, но като че ли особено голяма е тревогата, да не кажа паниката, в Япония  - видяхме кадри, тренират се действия при извънредни ситуации.

По отношение на очакваната реакцията на международната общност след поредния опит на Северна Корея с балистична ракета, която премина над един от японските острови, анализаторът коментира: За момента ще има сдържане, дотолкова доколкото Северна Корея все още не може да разположи в бойна готовност тези ракети.

Различното е, че това е един нов тип севернокорейска ракета, която сега се изпитва за четвърти път - предишните опити са били неуспешни. Действително в миналото е имало случаи, когато севернокорейски ракети са прелитали над Япония, но в този случай Северна Корея за първи път признава, че това е истински ракетен тест  - на ракета, която прелита над Япония  - съответно заплахата за Япония е много голяма. Преди това са казвали, че това са изпитания на изкуствени спътници.

В случая не става въпрос за за опит да ударят Япония, по-скоро става дума за опити, които показват усъвършенстването на ракетната технология от страна на Северна Корея, отбеляза анализаторът, като допълни:

И разбира се, крайната цел на Северна Корея е, че те виждат в ракетните, в ядрените технологии единствения вариант, с който могат да се защитят от евентуално нападение както от Америка, така и от някоя друга страна. Проблемът обаче е, че, ако Северна Корея се стреми да получи статут на ядрена държава и то по начина, по който го прави, това предизвиква големи опасения, че много други държави ще започнат да искат същия статут, както и разбира се цялата външнополитическа стратегия на американския президент по отношение източна Азия би изглеждала доста, как да кажа... разхлабена.Севернокорейската ракета

Положението на със Северна Корея в крайна сметка трябва да се разглежда в по-широкия контекст на отношенията между Китай и Америка, от тази гледна точка в момента американският президент Тръмп сякаш изглежда в слаба позиция и съответно, познавайки неговия непредвидим начин на действие, не могат да се изключат никакви опции, още повече че вчера той каза, че преговорите не са вариант, въпреки че днес американският секретар по отбраната каза нещо по-различно, отбеляза още анализаторът.

В крайна сметка Тръмп е прав, както заяви в самото начало, че ключът към Северна Корея се държи от Китай, каза още Методиев, допълвайки:  Тоест, ако има държава, която може да оказва влияние върху севернокорейското ръководство, без съмнение, единствено това е Китай. 

Целия анализ можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени